Παρά τις προσδοκίες για τον τρόπο με τον οποίο η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) θα επηρεάσει την εργασία, μόλις 42% των CEOs του τεχνολογικού κλάδου σχεδιάζουν κάποια αναβάθμιση των δεξιοτήτων για την πλειονότητα των εργαζομένων τους μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, σύμφωνα με τη νέα έκθεση του 2019 της KPMG με τίτλο «The future of HR in the technology sector».

Τα αποτελέσματα αυτά έρχονται σε αντίθεση με έκθεση του 2018 του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, από την οποία προκύπτει ότι έως το 2022 τουλάχιστον 54% των εργαζομένων σε όλους τους κλάδους θα χρειαστούν σημαντική ανανέωση και αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους λόγω της ΤΝ και άλλων τεχνολογιών αυτοματοποίησης ώστε να ανταποκριθούν σε μελλοντικές ανάγκες που αφορούν στο ανθρώπινο δυναμικό. Επιφυλάξεις σχετικά με τον μετασχηματισμό του ανθρώπινου δυναμικού εκφράζονται και από τα αντίστοιχα τμήματα.

Σχεδόν το 70% των στελεχών ΔΑΔ σε τεχνολογικές εταιρείες αναγνωρίζουν την εν λόγω ανάγκη, όμως μόλις το 50% έχει καταρτίσει κάποιο σχετικό σχέδιο. Παράλληλα, στην έκθεση επισημαίνονται οι διαφορετικές οπτικές που εκφράζονται από τα τμήματα Ανθρώπινου Δυναμικού και από τρεις γενιές επαγγελματιών και ηγετικών στελεχών του τεχνολογικού τομέα σχετικά με τον αντίκτυπο της ΤΝ στις θέσεις εργασίας.

Μόλις το 47% των στελεχών Ανθρώπινου Δυναμικού στον τεχνολογικό κλάδο πιστεύει ότι η ΤΝ θα δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας από αυτές που θα εξαλείψει, σε σύγκριση με το 65% των Millenials, το 88% των τεχνολογικών ηγετών της Γενιάς Χ και το 96% των τεχνολογικών ηγετών των Baby Boomers. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό για τις επιχειρήσεις να εξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο θα ενσωματώσουν την ΤΝ στη διαδικασία λήψης στρατηγικών αποφάσεων», αναφέρει η Βερώνη Παπατζήμου, Γενική Διευθύντρια της KPMG στην Ελλάδα.

«Η δυσκολία έγκειται στην επίτευξη της ισορροπίας μεταξύ των ωφελειών της ΤΝ και των ωφελειών της ανθρώπινης εργασίας, καθώς η κάθε μία σου προσφέρει κάτι διαφορετικό. Πρέπει να εξετάσει κανείς την επίδραση και των δύο προκειμένου να επιφέρει την ισορροπία και να διασφαλίσει την ανάπτυξη της εταιρείας του. Η Ισορροπία αυτή προϋποθέτει ότι το ανθρώπινο δυναμικό θα πρέπει να καθοδηγείται ώστε να αναβαθμίζει διαρκώς τις γνώσεις του προκειμένου να ανταποκρίνεται διαρκώς στις νέες τεχνολογικές εξελίξεις».