Αν και η ψηφιοποίηση είναι ο ορός που συναντάμε πιο συχνά σε οτιδήποτε έχει να κάνει σήμερα με το επιχειρειν, και ο μετασχηματισμός που η «επέλαση» των ψηφιακών τεχνολογιών φέρνει αποτελεί τη νούμερο ένα προτεραιότητα όλων των εταιρειών, το ταλέντο παραμένει -ή θα έπρεπε να παραμένει- ο πρώτος στόχος.

Και αυτό γιατί χωρίς το ταλέντο τίποτα άλλο δεν είναι δυνατό. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το talent management αναδεικνύεται πλέον ως μία βέλτιστη πρακτική για το επιχειρείν, γεγονός που αποτελεί με τη σειρά του ένα σημαντικό βήμα προόδου. Από αυτή την άποψη, διανύουμε μία συναρπαστική εποχή τόσο για τους εργοδότες όσο και για τους εργαζόμενους. Είναι συναρπαστική εποχή για τους εργαζόμενους γιατί αναζητούν εταιρείες μέσα από τις οποίες μπορούν να αναπτυχθούν τόσο προσωπικά όσο και επαγγελματικά. Και είναι επίσης συναρπαστικό για τις εταιρείες που καλούνται να επενδύουν στους ανθρώπους τους με ποικίλους τρόπους ώστε να προσελκύσουν και να κρατήσουν στους κόλπους τους τούς καλύτερους – αφού καμία νέα τεχνολογία, όσο καινοτόμα και αν είναι, δεν μπορεί χωρίς το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό να προσδώσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Το talent management και ο αντίκτυπος αυτού απλώνεται σε όλες τις πλευρές της επιχείρησης – από τις προσλήψεις και το on-boarding μέχρι την εκπαίδευση και την στήριξη του ανθρώπινου δυναμικού σε κάθε επίπεδο.

Το τεύχος που κρατάτε στα χέρια σας καταπιάνεται με τρία κρίσιμης σημασίας θέματα που αφορούν το ταλέντο και τα οποία σχετίζονται άμεσα μεταξύ τους. Πώς στηρίζει μία εταιρεία τους ανθρώπους της ώστε εκείνοι να διαχειριστούν με το βέλτιστο τρόπο τα προβλήματα της καθημερινότητάς τους – τόσο επαγγελματικά όσο και προσωπικά; Τα employee assistant programs είναι ένας τρόπος που φαίνεται ότι αναγνωρίζουν και σπουδαιολογούν οι εργαζόμενοι. Όπως εξίσου σπουδαιολογούν και την εκπαίδευση που τους παρέχεται, με το e-Learning να αποτελεί μία από τις πλέον αποτελεσματικές μεθόδους.

Εκτός από τους προφανείς στόχους που καλύπτουν τα EAP και το e-Learning, και τα δύο λειτουργούν ταυτόχρονα, και μεταξύ άλλων, ενισχυτικά ώστε μία εταιρεία να καταστεί εργοδότης επιλογής και να μπορέσει να προσελκύσει τους καλύτερους υποψηφίους. Άλλωστε, σε μία εποχή έλλειψης ταλέντου, το recruitment αναδεικνύεται σε μία δύσκολη υπόθεση που απαιτεί το σωστό μίγμα αξιοποίησης παραδοσιακών και νέων τάσεων και προσεγγίσεων.

Είναι προφανές ότι καμία από τις δράσεις του σύγχρονου HR δεν μπορεί να ιδωθεί μεμονωμένα. Αντιθέτως, κάθε ενέργεια, κάθε επί μέρους σχεδιασμός αποτελεί ένα κομμάτι του παζλ που ονομάζεται διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού.