Από επιτυχία σε επιτυχία βαδίζει το πρώτο coaching training της χώρας. Καθώς προετοιμάζεται πυρετωδώς να υποδεχθεί την 8η γενιά που θα εξελίξει την Ηγεσία, τον Απρίλιο του 2015, γιορτάζει και μία παγκοσμίου επιπέδου διάκριση. Στο πλάισιο αυτό, συναντήσαμε τον Βασίλη Αντωνά, Διευθυντή του προγράμματος και μάθαμε όλα, όσα θέλετε να ξέρετε.

HR Professional: Τι σημαίνει σε πρακτικό επίπεδο αυτή η πιστοποίηση;

Βασίλης Αντωνάς: Σημαίνει δύο πράγματα. Το πρώτο είναι πως το πρόγραμμά μας έχει περάσει τόσα στάδια εξέλιξης, που το Association for Coaching το θεώρησε ιδανικό για να στηρίξει και να προσαρμόσει πάνω του, πιλοτικά, την καινούργια δομή πιστοποίησης. Με μία μικρή δόση υπερβολής, λοιπόν, θα μπορούσα να πω πως δεν θέλαμε απλά να βασιστεί ο σχεδιασμός του Diploma σε κάποια δομή πιστοποίησης. Η δομή πιστοποίησης θέλαμε να ενσωματώνει παραμέτρους του Diploma. Στην Impact δεν μας αρέσει να ακολουθούμε. Δεν μας αρέσει καν να ανοίγουμε το δρόμο. Μας αρέσει να τον δημιουργούμε. Ως εκ τούτου, πρακτικά, αυτό διασφαλίζει στον εκάστοτε συμμετέχοντα ότι θα βρίσκεται μπροστά από εκεί που θα βρισκόταν αν είχε επιλέξει ένα οποιοδήποτε, άλλο πρόγραμμα. Το δεύτερο πράγμα που πρακτικά έχει σημασία, είναι πως η πιστοποίηση δόθηκε στο τέταρτο και ανώτατο επίπεδο: Accredited Advanced Diploma in Coach Training (AADCT). Η αποφοίτηση από αυτό, σε κατατάσσει αυτομάτως σε μία ξεχωριστή συνομοταξία επαγγελματιών.

HR Professional: Θα ήθελα να συνεχίσουμε με μία πιο δύσκολη ερώτηση. Όσοι σας παρακολουθούν τόσα χρόνια, σίγουρα θα έχουν παρατηρήσει ότι έχετε μία ιδιαίτερα επικριτική στάση απέναντι σε παντός τύπου πιστοποιήσεις. Τι άλλαξε;

Βασίλης Αντωνάς: Δεν άλλαξε τίποτα. Ο γρηγορότερος τρόπος για να μη γίνει αποδεκτή μία αίτηση συμμετοχής στο Diploma, παραμένει το να ξεκινήσει η συνέντευξη με ερώτηση από τον υποψήφιο περί πιστοποίησης. Επιπροσθέτως, οι περισσότερες πιστοποιήσεις εκεί έξω, εξακολουθούν να φαντάζουν πιο σημαντικές από ότι πραγματικά είναι. Τη συγκεκριμένη διαδικασία, όμως, τη συν- δημιουργήσαμε με το Association for Coaching με σκληρή δουλειά τα τελευταία 3 χρόνια. Είχαμε λόγο και για την τελευταία λεπτομέρεια, και μπορώ να πω πως το 85% των εισηγήσεών μας ενσωματώθηκαν στη δομή. Αυτό καθαρίζει αρκετά το τοπίο και δημιουργεί ένα βασικό ασφαλές πλαίσιο. Δεν είναι αυτό όμως που «καθορίζει» την αξία του δικού μας ή οποιουδήποτε άλλου προγράμματος. Αν κάποιος πραγματικά θέλει να μάθει για το τι θα αποκομίσει, πέρα από ένα κομμάτι χαρτί, μπορεί να ανατρέξει στις μαρτυρίες περίπου 100 αποφοίτων από τα προηγούμενα 7 χρόνια, οι οποίες βρίσκονται επώνυμα στην ιστοσελίδα μας. Έτσι μετριέται η αξία. Τα υπόλοιπα είναι παρελκόμενα και περιφερειακά.

HR Professional: Μια και αναφερθήκατε σε διαδικασία επιλογής συμμετεχόντων, θα ήθελα να μου πείτε λίγο περισσότερα για αυτό.

Βασίλης Αντωνάς: Υπάρχει μία υπόθεση στο χώρο της εκπαίδευσης του coaching, πως «όλοι» πασχίζουμε να «πουλήσουμε» όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις. Στην Impact δεν ισχύει αυτό. Το πρόγραμμα 2015-16 δημοσιεύθηκε πριν μερικές μέρες, εντούτοις έχουμε ήδη απορρίψει 5 αιτήσεις (Δεκέμβριος 2014), κάποιες εκ των οποίων δεν έφτασαν καν σε στάδιο συνέντευξης. Από τη δεύτερη χρονιά και μετά, δεχόμαστε στο πρόγραμμα λιγότερους από τους μισούς υποψηφίους που εκδηλώνουν ενδιαφέρον. Επί της ουσίας θα μπορούσαμε να τρέξουμε δύο προγράμματα κάθε χρόνο, θα ήταν όμως προγράμματα δύο ταχυτήτων, και αυτό θα ήταν έξω και πέρα από τους στρατηγικούς μας στόχους και το τι αντιπροσωπεύουμε. Η διαδικασία επιλογής δεν είναι μια απλή υπόθεση και αυτό μπορούν να το πιστοποιήσουν όλοι όσοι έχουν περάσει από αυτήν.

Πρωτίστως πρέπει να εστιάσεις ατομικά στο στάδιο ανάπτυξης και ωριμότητας που βρίσκεται ο καθένας και σε δεύτερο χρόνο να δημιουργήσεις συλλογικά μία ομάδα, στην οποία συνυπάρχουν διάφοροι και διαφορετικοί χαρακτήρες, προσομοιώνοντας έτσι ένα τυπικό σύστημα εταιρείας ή οργανισμού. Είναι πραγματική «σπαζοκεφαλιά», τα τελευταία χρόνια όμως έχουμε βελτιωθεί πολύ σε αυτό τον τομέα και η ραγδαία, ανοδική πορεία των περισσότερων αποφοίτων μας δικαιώνει. Ομολογώ ότι στο παρελθόν έχω κάνει λάθη, τα οποία όμως πλήρωσα κυρίως εγώ και λιγότερο οι συμμετέχοντες. Όσο ζούμε, μαθαίνουμε και εξελισσόμαστε.

HR Professional: Από πού προέρχονται κυρίως οι συμμετέχοντες;

Βασίλης Αντωνάς: Περισσότεροι από τους μισούς είναι στελέχη σε μεγάλες εταιρείες, και οι μισοί από αυτούς προέρχονται από τα τμήματα HR. Έχουμε φιλοξενήσει όμως και αρκετούς CEO, στελέχη πωλήσεων και εμπορικών τμημάτων κ.λπ. Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες είναι ένα πολυδιάστατο μωσαϊκό και έτσι είχαμε μαζί μας επιχειρηματίες, δημοσιογράφους, εκδότες, συμβούλους, ψυχολόγους, ιστορικούς τέχνης, εκπαιδευτικούς κ.λπ. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι αρκετές φορές οι συμμετέχοντες έρχονται από πολύ μακριά για να είναι μέρος αυτού του ταξιδιού, από τη Θεσσαλονίκη και την Ολλανδία μέχρι και τη Μόσχα. Κάποιες από τις εταιρείες που μας έχουν στηρίξει είναι φυσικά η Microsoft (η οποία κάθε χρόνο μας φιλοξενεί στις εγκαταστάσεις της), Vestas, Pfizer, Nike, Unilever, Mondelez, S&B, Media Saturn και πολλές ακόμα. Κυρίως, όμως, οι συμμετέχοντες προέρχονται από ένα μέρος που θέλουν να ηγηθούν δια του παραδείγματος, να πάρουν ρίσκα και να αλλάξουν τους κανόνες του παιχνιδιού. Και για αυτούς, η πόρτα μας είναι πάντα ανοιχτή.

HR Professional: Πείτε μας λίγα πράγματα για τις πρακτικές πτυχές του προγράμματος.

Βασίλης Αντωνάς: Ξεκινάμε όπως πάντα τέλος Απριλίου και τελειώνουμε τον Ιανουάριο, στις εγκαταστάσεις της Microsoft Hellas. Το πρόγραμμα αποτελείται από 7 διήμερα (Παρασκευή & Σάββατο ή Σαββατοκύριακο) και διαρκεί 120 ώρες. Οι απαιτήσεις είναι αρκετά υψηλές και περιλαμβάνουν πτυχιακή εργασία, πρακτική άσκηση και παρουσίαση αυτής, γραπτές εξετάσεις μα κυρίως ψυχολογική ανθεκτικότητα και χαρακτήρα. Διδάσκουν τέσσερις εισηγητές, οι Bernd Leygraf, Jaap Westerbos, Δρ Γιώργος Διακονικολάου και εγώ. Φέτος καινοτομούμε και σε Αθήνα άλλα και σε Λονδίνο παραδίδοντας για μία ολόκληρη μέρα τη σκηνή σε απόφοιτους, οι οποίοι καλούνται να εφοδιάσουν την επόμενη γενιά με ό,τι έχουν αποκομίσει. Η διαδικασία επιλογής εισηγητών-αποφοίτων ήταν συναρπαστική και δυσκολευτήκαμε να καταλήξουμε στην καλύτερη, τόσο που η μέρα θα συμπεριλαμβάνει τουλάχιστον 2 ενότητες που θα παρουσιαστούν από τουλάχιστον 4 αποφοίτους. Όπως είπαμε, δε θέλουμε απλά να ανοίγουμε το δρόμο, θέλουμε να τον δημιουργούμε.


Bernd C. Leygraf, Director, Diploma in Executive Coaching and Organisational Development, Athens & London

Η ιστορία του προγράμματος, ξεκινάει στα μέσα των 90s, όταν 50 κορυφαία στελέχη από περίπου ισάριθμες χώρες, συναντήθηκαν σε 7 διαφορετικά σημεία του πλανήτη σε διάστημα ενός έτους. Από τη Σιγκαπούρη και το Ισραήλ, μέχρι την Ουγγαρία και την Ολλανδία. Πολλοί προέρχονταν από πολυεθνικές ή μεγάλες συμβουλευτικές της εποχής, όπως PricewaterhouseCoopers, Andersen Consulting, Deloitte Touche, και πολλές ακόμα. Κάθε φορά δουλεύαμε σε μικρές και εξ’ ορισμού διαφορετικές ομάδες. Αυτές ήταν ασκήσεις αναπνοής. Μερικά χρόνια αργότερα, στις αρχές του 21ου αιώνα, αποφασίσαμε με τον Βασίλη να φέρουμε το πρόγραμμα στο Λονδίνο (2005) και λίγα χρόνια μετά στην Αθήνα (2008).

Διεθνώς το πρόγραμμα διανύει το 16ο έτος. Παρότι έχει πρωτοπορήσει ήδη πολλές φορές διατηρεί τις ανησυχίες του, με αποτέλεσμα το 2014 να γίνει το πρώτο παγκοσμίως πρόγραμμα που έλαβε πιστοποίηση και μάλιστα στο ανώτατο επίπεδο από το Association for Coaching. Οφείλουμε ευγνωμοσύνη σε όσους το έκαναν αυτό εφικτό ανά τα έτη, όπως οι Dr Joseph Zinker, Professor Renos Papadopoulos, Professor Andrew Samuels, Professor Ernesto Spinelli, Jaap Westerbos, Dr George Diakonikolaou, Magda Hatzidimitri, Dr Anne Litwin, Brian Morton και πολλοί ακόμα. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει και στη Microsoft που επί σειρά ετών προσφέρει τις υπέροχες εγκαταστάσεις της. Πάνω και πριν από όλους, όμως, πρέπει να ευχαριστήσουμε τους συμμετέχοντες του προγράμματος.

Declan Woods, AC Global Head of Standards and Accreditation

H Impact ήταν ο πρώτος οργανισμός παγκοσμίως που κατέθεσε αίτηση πιστοποίησης στο Association for Coaching (AC), στο πλαίσιο του νέου σχήματος πιστοποίησης εκπαιδεύσεων coaching. Το Diploma in Executive Coaching and Organisational Development, κατέκτησε το υψηλότερο επίπεδο πιστοποίησης του AC (Accredited Advanced Diploma in Coach Training-AADCT) με επιτυχία. Το Association for Coaching δημιούργησε Δομή Πιστοποίησης σε 4 επίπεδα για εκπαιδεύσεις coaching, με γνώμονα τη δέσμευση στις αρχές της τελειότητας και της συνεχούς ανάπτυξης στο χώρο. Αυτή η κίνηση αναδεικνύει την πεποίθηση του οργανισμού όσον αφορά στην άρρηκτη σύνδεση της υψηλής ποιότητας εκπαίδευσης με την επαγγελματική εξέλιξη των coach. Οι υποψήφιοι θα μπορούν πλέον να επιλέξουν ανάμεσα στα πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα και η συμμετοχή τους σε εκπαιδεύσεις πιστοποιημένες από το AC, θα διασφαλίζει την ποιότητα των υπηρεσιών για τους πελάτες τους.

Αυτή η πιστοποίηση επιτρέπει στους παρόχους εκπαίδευσης να ξεχωρίζουν σε μια αγορά με πολύ κινητικότητα και να προσφέρουν αποτελεσματικά, εφόσον το υψηλό επίπεδο κατάρτισης θα έχει διασφαλιστεί μέσω της διαδικασίας. Η συμμετοχή σε ένα πρόγραμμα πιστοποιημένο από το AC, θα δώσει στους συμμετέχοντες την αυτοπεποίθηση που απορρέει από την παρακολούθηση ενός ποιοτικού προγράμματος και στους πελάτες τους τη σιγουριά που προσφέρει η συνεργασία με κάποιον που έχει διασφαλίσει και επενδύσει σε εξαιρετική, επαγγελματική ανάπτυξη. Η νέα δομή καλωσορίζει παρόχους εκπαίδευσης που απευθύνονται σε συμμετέχοντες που βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια της ανάπτυξής τους: Εισαγωγικό, αρχικό, μεσαίο και επαγγελματικό.