HR PROFESSIONAL - Έρευνα: Βλάπτει σοβαρά την υγεία η διαθεσιμότητα των υπαλλήλων εκτός ωραρίου απασχόλησης

Τρίτη, 7 Απριλίου 2020

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Recruitment

Έρευνα: Βλάπτει σοβαρά την υγεία η διαθεσιμότητα των υπαλλήλων εκτός ωραρίου απασχόλησης

20 Οκτωβρίου 2014 | 11:11 Γράφει το HR Pro  Online Team Topics: Health & Safety,News,Έρευνες

Οι εργαζόμενοι που δεν αφήνουν τη δουλειά τους στο γραφείο αλλά την συνεχίζουν τα απογεύματα και τα Σαββατοκύριακα στο σπίτι, βλάπτουν σοβαρά την υγεία τους, προειδοποιούν επιστήμονες από τη Γερμανία.

Αναλύοντας στοιχεία από δύο προγενέστερες πανευρωπαϊκές μελέτες, στις οποίες είχαν συμμετάσχει 57.235 εθελοντές, ανακάλυψαν πως περιστασιακά έως καθημερινά σχεδόν οι μισοί εργαζόντουσαν πέραν του καθιερωμένου οκταώρου. Οι εργαζόμενοι αυτοί είχαν αυξημένες πιθανότητες να αναφέρουν τουλάχιστον ένα πρόβλημα υγείας, όπως αϋπνία, πονοκεφάλους, κόπωση, άγχος, πεπτικά προβλήματα, μυϊκά ενοχλήματα, και το σοβαρότερο, καρδιαγγειακά νοσήματα. Μάλιστα οι πιθανότητες αυξάνονταν κατ’ αναλογίαν με τη συχνότητα της δουλειάς στο σπίτι.

Έτσι, όσοι δούλευαν «μερικές φορές» στο σπίτι είχαν 14% περισσότερες πιθανότητες να πάσχουν από κάποιο από τα προαναφερθέντα προβλήματα, σε σύγκριση με όσους δεν εργάζονταν ποτέ στο σπίτι. Αντίστοιχα, όσοι δούλευαν «συχνά» στο σπίτι είχαν κατά 60% περισσότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν. Οι επιστήμονες από την Εταιρεία Εργασιακής, Βιομηχανικής & Οργανωτικής Ψυχολογικής Έρευνας (GAWOe.V.), στο Όλντερνμπουργκ, γράφουν στην επιθεώρηση «Chronobiology International» ότι πρέπει να υπάρξουν αυστηροί κανόνες για να σταματήσει η «εισβολή της δουλειάς» στην προσωπική ζωή των εργαζομένων.

Όπως υποστηρίζουν, η πρόοδος της τεχνολογίας έχει δημιουργήσει την εσφαλμένη αντίληψη ότι οι εργαζόμενοι είναι μονίμως διαθέσιμοι για δουλειά, χωρίς να έχουν τίποτε άλλο να κάνουν στη ζωή τους. Και αυτό, διότι smartphones, tablets και οικιακοί υπολογιστές επιτρέπουν την εύκολη πρόσβαση στα έγγραφα και τα κομπιούτερ της δουλειάς. Ωστόσο ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται καθημερινά χρόνο μακριά από τη δουλειά, για να μπορέσει να ξεκουραστεί και να ξαναβρεί τις δυνάμεις του. «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι ακόμα και λίγη ώρα παραπάνω να εργάζεται κάποιος πέραν του καθιερωμένου ωραρίου, μπορεί να βλάψει σοβαρά την υγεία του», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ Άννα Άρλινγκχαουζ, ειδική σε θέματα Δημοσίας Υγείας. «Η συσχέτιση είναι πολύ ισχυρή και πολύ ανησυχητική.
 
Η σύγχρονη εποχή της εύκολης επικοινωνίας αλλάζει την απασχόληση με τρόπους που υπονομεύουν την υγεία και γι’ αυτό έχει ζωτική σημασία να περιοριστούν στο ελάχιστο οι απαιτήσεις των εργοδοτών για διαθεσιμότητα των υπαλλήλων εκτός του ωραρίου απασχόλησης».

HR Professional (T. 113)
Έχετε άποψη;
Ο σχολιασμός των άρθρων προϋποθέτει την Είσοδο σας στο HR Professional Online.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σήμερα

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες


ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Industries

Τρόφιμα - Ποτά

Banking / Finance

International

Τουρισμός

Αυτοκινητοβιομηχανία

Δημόσιος Τομέας

Υγεία & Ομορφιά

Ευρωπαική Ένωση

Εκπαιδευτικοί Οργανισμοί

Συμβουλευτικές Εταιρείες

Καύσιμα

©2020 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778