HR PROFESSIONAL - Θεωρίες HR και ζωής από τον Steve Jobs

Παρασκευή, 10 Απριλίου 2020

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

People Management

Θεωρίες HR και ζωής από τον Steve Jobs

31 Αυγούστου 2011 | 12:51 Γράφει η Τζένη  Αναγνωστοπούλου Topics: Editorial

Τζένη Αναγνωστοπούλου

Δισεκατομμυριούχος με μισθό ένα δολάριο το χρόνο. Ο ίδιος, χαριτολογώντας σχολίαζε ότι αμείβεται με 50 cents απλά για να εμφανίζεται στο γραφείο και με άλλα 50 για την απόδοσή του.

Με αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, ορκισμένους εχθρούς αλλά αδιαμφισβήτητες επαγγελματικές επιτυχίες, o Steve Jobs πριν από μερικές ημέρες παραιτήθηκε από το «τιμόνι» της Apple. Η επιστολή αποτελεί ένα σπουδαίο δείγμα λακωνικής ανακοίνωσης διότι μόλις σε 143 λέξεις (αγγλικά) εξηγεί το λόγο (υγεία), προτείνει τη διάδοχη κατάσταση (Tim Cook), δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κουλτούρα και τη συνέχεια της εταιρείας (οι καλύτερες μέρες της Apple έπονται) και αναγνωρίζει την αξία των ανθρώπων (έκανα φίλους, τους ευχαριστώ, ήταν τιμή μου να εργάζομαι μαζί τους).

Θεωρώντας τες ιδανικό ξεκίνημα και έμπνευση για την «ακαδημαϊκή» χρονιά που ξεκινά από Σεπτέμβρη, παραθέτω κάποιες από τις κατά καιρούς δηλώσεις του:

  • Η δουλειά μου δεν είναι να είμαι καλός με τους ανθρώπους. Η δουλειά μου είναι να τους κάνω καλύτερους.
  • Η δουλειά αποτελεί ένα τεράστιο κομμάτι της ζωής σας και ο μοναδικός τρόπος για να είσαστε πραγματικά ικανοποιημένοι είναι να πιστεύετε ότι πρόκειται για μια καταπληκτική δουλειά. Και ο μόνος τρόπος να το πιστεύετε αυτό είναι να αγαπάτε αυτό που κάνετε. Αν δεν το έχετε βρει μέχρι στιγμής, εξακολουθήστε να το αναζητάτε. Μην συμβιβάζεστε. Όπως συμβαίνει σε όλα τα θέματα καρδιάς, θα το αναγνωρίσετε μόλις το βρείτε. Και όπως σε κάθε καλή σχέση, γίνεται ολοένα και καλύτερη με το πέρασμα του χρόνου.
  • Η καινοτομία είναι αυτό που ξεχωρίζει τον leader από τους followers.
  • Καμιά φορά όταν προσπαθείς να καινοτομήσεις κάνεις λάθη. Τότε, η καλύτερη αντίδραση είναι να παραδεχτείς άμεσα το λάθος και να βελτιώσεις άλλες καινοτομίες σου.
  • Το recruitment είναι πολύ δύσκολο. Είναι σαν να ψάχνεις «ψύλλους στα άχυρα». Δεν είναι εύκολο να μάθεις αρκετά πράγματα σε μια ωριαία συνέντευξη. Έτσι, στο τέλος πρέπει να βασιστείς στο ένστικτό σου. Πώς νιώθεις για αυτό το άτομο; Πώς είναι πιθανό να αντιδράσει στις προκλήσεις; Και πάντα κάνω την εξής ερώτηση: Γιατί βρίσκεσαι εδώ;

Η ίδια η απάντηση δεν είναι αυτό που με απασχολεί. Αυτό που μετράει είναι τα meta data της απάντησης.

  • Όταν προσλαμβάνω κάποιο υψηλόβαθμο στέλεχος, η ικανότητα είναι φυσικά προαπαιτούμενο. Πρέπει να είναι έξυπνο και ικανό. Αλλά το πραγματικό ζητούμενο για εμένα είναι: θα μπορέσει να ερωτευτεί την Apple; Διότι αν ερωτευτεί την εταιρεία όλα τα πράγματα θα μπουν στη σωστή τους θέση. Θα θέλει το καλύτερο για την Apple και όχι το καλύτερο για τον ίδιο, το καλύτερο για τον Steve ή για κάποιον άλλον συνάδελφο.
  • Σχεδόν τα πάντα - οι εξωτερικές προσδοκίες, η περηφάνια, οι φόβοι, η ντροπή, η αποτυχία - είναι πράγματα που εξαφανίζονται στη θέα του θανάτου και αφήνουν πίσω τους μόνο αυτά που είναι σημαντικά. Το να θυμάστε ότι πρόκειται να πεθάνετε είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε την παγίδα του ότι έχετε κάτι να χάσετε. Είστε, έτσι κι αλλιώς, εκτεθειμένοι. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην ακολουθήσετε την καρδιά σας.

Καλή «σχολική» χρονιά!

HR Professional (T. 79)
Έχετε άποψη;
Ο σχολιασμός των άρθρων προϋποθέτει την Είσοδο σας στο HR Professional Online.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σήμερα

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες


ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Industries

Τρόφιμα - Ποτά

Banking / Finance

International

Τουρισμός

Αυτοκινητοβιομηχανία

Δημόσιος Τομέας

Υγεία & Ομορφιά

Ευρωπαική Ένωση

Εκπαιδευτικοί Οργανισμοί

Συμβουλευτικές Εταιρείες

Καύσιμα

©2020 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778