HR PROFESSIONAL - The Psychology of Executive Coaching Theory and Application | Bruce Peltier

Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2020

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

People Management

The Psychology of Executive Coaching Theory and Application | Bruce Peltier

8 Μαρτίου 2012 | 13:21 Γράφει ο Μάριος  Μανιάτης Topics: Business Books Συγγραφέας: Bruce Peltier

The Psychology of Executive Coaching Theory and Application | Bruce Peltier

Το βιβλίο απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε επαγγελματίες που ασχολούνται με το coaching ή σε αυτούς που ενδιαφέρονται να μάθουν σχετικά με αυτό.

Προσωπικά θεωρώ ότι είναι απαραίτητο σε κάθε εργαζόμενο που απασχολείται στο τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού και εμπλέκεται σε θέματα εργασιακών σχέσεων.

Δεν πρόκειται για ένα βιβλίο που μπορεί κάποιος να πει «το τελείωσα» ή «το διάβασα», αλλά ένα ευρετήριο, ένα συμπύκνωμα γνώσεων ψυχολογίας και μοντέρνων θεωριών coaching, ώστε ο αναγνώστης να μπορεί να διακρίνει τύπους προσωπικοτήτων, μηχανισμούς άμυνας και αντίδρασης, συμπεριφορές και πολλά άλλα. Η ανάγνωση όλων αυτών συμβάλλει στη βαθύτερη κατανόηση του ανθρώπου που έχει απέναντί του και άρα στην αποτελεσματικότερη επικοινωνία μαζί του.

Το σημαντικότερο όλων είναι ότι απευθύνεται σε κοινό που δεν έχει σπουδάσει ψυχολογία. Ξεκινάει με θεωρία, απλά διατυπωμένη, και συνεχίζει με παραδείγματα από την πραγματική ζωή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ανάλυση του μοντέλου CBT (Cognitive Behavioral Therapy), το οποίο χρησιμοποιείται από τους ψυχολόγους εναλλακτικά άλλων προσεγγίσεων και για συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Ο τρόπος με τον οποίο περιγράφεται έχει σαν στόχο να δώσει τόσες πληροφορίες όσες ακριβώς χρειάζονται στον coach για να το χρησιμοποιήσει, χωρίς να πλατειάζει και να κουράζει.

Ένα άλλο πολύ σημαντικό πλεονέκτημα, είναι ότι περιλαμβάνει και σύγχρονες θεωρίες που ενδεχομένως να μην είχαμε διδαχθεί ποτέ σε διοικητικά μαθήματα.

Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί το κεφάλαιο σχετικά με την ηγεσία, που πέρα από τους κλασικούς θεμελιωτές της, περιλαμβάνει μοντέρνες απόψεις που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια, όπως νέους τύπους ηγετών (πορτρέτα) και προτάσεις για το πώς ο κάθε τύπος μπορεί να ταιριάξει καλύτερα σε διαφορετικές επιχειρησιακές ανάγκες.

Τα κεφάλαια που πραγματικά με εντυπωσίασαν ήταν το «Hypnotic Communication» και το «Coaching Women». Το πρώτο δίνει συγκεκριμένες πρακτικές και τεχνικές για το πώς ένας coach μπορεί μέσα από τη φαντασία, τη δημιουργικότητα και την εφευρετικότητα να ξεπεράσει τα εμπόδια που δημιουργούνται στην επικοινωνία εξαιτίας παραγόντων όπως η συστολή, η εσωστρέφεια ή η έλλειψη ευελιξίας του συνομιλητή.

Το δεύτερο, τονίζει τις διαφορετικές ανάγκες των γυναικών που απαιτούν εναλλακτικό τρόπο προσέγγισης και επικοινωνίας λόγω της φύσης τους σε βιολογικό και ψυχολογικό επίπεδο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι έρευνες με ποσοτικά στοιχεία για τις ανάγκες των γυναικών, αλλά και τα αυξημένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε σχέση με τους άντρες λόγω διάφορων παραγόντων όπως η σύγκρουση ρόλων ή αντιμετώπιση με προκαταλήψεις.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα καλογραμμένο βιβλίο που θα ενθουσιάσει τους λάτρεις της ψυχολογίας και θα βοηθήσει πραγματικά τα στελέχη επιχειρήσεων - και ειδικότερα αυτούς που διαχειρίζονται πολλούς ανθρώπους - να είναι πιο θετικοί και αποτελεσματικοί στην επικοινωνία τους, αμβλύνοντας τις αντιπαραθέσεις και τις συγκρούσεις.

Bruce Peltier, Εκδόσεις: Taylor and Francis Group, 2010, σελ. 423

HR Professional (T. 85)
Έχετε άποψη;
Ο σχολιασμός των άρθρων προϋποθέτει την Είσοδο σας στο HR Professional Online.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σήμερα

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες


ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Industries

Τρόφιμα - Ποτά

Banking / Finance

International

Τουρισμός

Αυτοκινητοβιομηχανία

Δημόσιος Τομέας

Υγεία & Ομορφιά

Ευρωπαική Ένωση

Εκπαιδευτικοί Οργανισμοί

Συμβουλευτικές Εταιρείες

Καύσιμα

©2020 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778