Η ετήσια έρευνα της Randstad «HR & Workplace Trends Survey» πραγματοποιήθηκε για πέμπτη συνεχή χρονιά καταγράφωντας τα δεδομένα στον τομέα του Ανθρώπινου Δυναμικού για το 2014, και δίνοντας παράλληλα το στίγμα των τάσεων για το 2015.
Στο πεδίο των προσλήψεων, το 52% των ερωτηθέντων επιχειρήσεων σκοπεύει να προχωρήσει σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ενώ το 26% προσωρινού. Πιο αναλυτικά, στις πρώτες θέσεις των πιθανών προσλήψεων βρίσκεται ο τομέας των Πωλήσεων (40% σε μόνιμες θέσεις και 24% σε προσωρινές), ο τομέας της Παραγωγής (25% σε μόνιμες θέσεις και 30% σε προσωρινές) και ο τομέας του Engineering (30% σε μόνιμες θέσεις και 27% σε προσωρινές).
Όσον αφορά τους μισθούς, το 64% υποστηρίζει ότι οι μισθοί διατηρήθηκαν στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη χρονιά. Σχετικά με τη σύγκριση των μισθών σε εταιρείες του ίδιου κλάδου, το 59% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι οι μισθοί στην εταιρεία τους βρίσκονται στα ίδια επίπεδα με τον ανταγωνισμό, το 25% εκτιμά ότι οι μισθοί τους είναι υψηλότεροι, ενώ μόνο ένα 10% πρεσβεύει ότι οι μισθοί τους είναι χαμηλότεροι.
Για τη στελέχωση προσωπικού οι εταιρείες χρησιμοποιούν ως πιο κοινή μέθοδο τις συστάσεις εργαζομένων (78%), τις εταιρείες στελέχωσης (55%) και τις ιστοσελίδες αγγελιών εργασίας (43%). Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιούνται σπάνια για την ανεύρεση ταλέντων, με μόνη εξαίρεση το LinkedIn (38%). Σχετικά με τις προκλήσεις που επιφυλάσσει το 2015, ως τρεις κύριες, αναφέρονται η αύξηση της απόδοσης και της παραγωγικότητας των εργαζομένων, η διατήρηση των κορυφαίων ταλέντων και η δημιουργία ενός καλού περιβάλλοντος εργασίας.
Ωστόσο αυτή που αναμένεται να αποτελέσει την κορυφαία πρόκληση για το 2015, σύμφωνα με το 69% των ερωτηθέντων, είναι η διαχείριση έλλειψης δεξιοτήτων, η οποία αναμένεται να αντιμετωπιστεί μέσω της προσφοράς εκπαιδευτικών προγραμμάτων (69%), της βελτίωσης μισθού & παροχών για τη διατήρηση/προσέλκυση ταλέντων (33%), ενώ σε ένα μικρότερο ποσοστό, μέσω της πρόσληψης προσωρινών υπαλλήλων (19%).
Τέλος, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας σημαντική πρόκληση για τα τμήματα Ανθρώπινου Δυναμικού των επιχειρήσεων αποτελεί η διαχείριση και των τριών διαφορετικών γενιών στο ίδιο εργασιακό περιβάλλον, μιας και μόλις το 30% των συμμετεχόντων δηλώνει έτοιμο να το διαχειριστεί.