«Περισσότερα καταφέρνει μία μετριότητα με επιμέλεια πάρα μία διάνοια χωρίς επιμέλεια» είχε γράψει ο Ισπανός συγγραφέας Mπ. Γκρασιαν υπογραμμίζοντας ότι το ταλέντο πρέπει να συνοδεύεται από σκληρή δουλεία ώστε να ανθίσει. Μήπως λοιπόν η επίμονη είναι ένα από τα σημαντικότερα ταλέντα που μπορεί κάποιος να επιδείξει διαχρονικά;

Σε ηλικία 27 ετών έλαβε μέρος σε οντισιόν για την ταινία Κινγκ Κονγκ. Ο παραγωγός της ταινίας, Dino De Laurentiis μόλις είδε την ηθοποιό επέκρινε τον γιο του γιατί την άφησε να λάβει μέρος καθώς την θεώρησε άσχημη για να αναλάβει κάποιο ρόλο στην ταινία του και φυσικά δεν κατάφερε να αναγνωρίσει το ταλέντο της. O λόγος για την Μέριλ Στριπ, μία ηθοποιό με τις περισσότερες υποψηφιότητες για Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα στην ιστορία του κινηματογράφου. Η ίδια μάλιστα έχει λάβει συνολικά 19 υποψηφιότητες για Όσκαρ κερδίζοντας τρία και 29 υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα κερδίζοντας οκτώ.

Το 1933 στη Βραζιλία γεννήθηκε ένα αγόρι με αναπηρία και αρκετά ανατομικά προβλήματα. Η σπονδυλική του στήλη ήταν κακοσχηματισμένη, το αριστερό του πόδι ήταν έξι εκατοστά κοντύτερο και έγερνε προς τα έξω και αυτά ήταν μόνο μερικά από τα προβλήματά του. Ο ίδιος υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση και κατόρθωσε τελικά να περπατήσει, όμως πόσο εύκολο θα ήταν κάποιος με αυτό το ιστορικό να διαπρέψει στον αθλητισμό και πιο συγκεκριμένα στο ποδόσφαιρο; Ο Μανουέλ Φρανσίσκο ντος Σάντος (γνωστός σε όλους ως Γκαρίντσα), όχι μόνο περπάτησε αλλά έλαμψε στο γήπεδο, πρωταγωνιστώντας στις κατακτήσεις της Βραζιλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1958 και του 1962. Συμπεριλήφθηκε στην καλύτερη 11αδα του 20ου αιώνα όπως αυτή δημιουργήθηκε από δημοσιογράφους και συγγραφείς, ενώ ο Πελέ είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ότι «Χωρίς αυτόν δίπλα μου, δεν θα είχα κερδίσει ποτέ τρία Παγκόσμια Κύπελλα».

Ο κατάλογος με αντίστοιχα παραδείγματα είναι ατελείωτος. Όμως όπως διαπιστώθηκε και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις, η επιμονή σε συνδυασμό με το ταλέντο ήταν αυτό που εξασφάλισε την επιτυχία σε προσωπικό επίπεδο. Χρειάστηκε ωστόσο θάρρος για να προσπεραστούν οι όποιες δυσκολίες και ο κίνδυνος να παραιτηθούν από τον στόχο τους. Και τελικά κατάφεραν να ξεχωρίσουν και να σημειώσουν μία λαμπερή καριέρα.

Σε επίπεδο επιχειρήσεων, η έλλειψη ταλέντου είναι μία από τις βασικές προκλήσεις που σημειώνει τα τελευταία χρόνια η ηγεσία των οργανισμών. Η αδυναμία εύρεσης, ενσωμάτωσης και φυσικά διακράτησης αυτού είναι μόνο μερικές πλευρές του προβλήματος. Οι εταιρείες καλούνται να εξασφαλίσουν ότι:

  • διαθέτουν τα καταλληλότερα εργαλεία για την αναζήτηση του ταλέντου -εσωτερικά και εξωτερικά,
  • έχουν δημιουργήσει το κατάλληλο εργασιακό περιβάλλον ώστε να ενσωματώνουν αποτελεσματικά και να αναπτύσσουν σωστά τα ταλέντα αυξάνοντας σημαντικά το επίπεδο του employee engagement,
  • έχουν διαμορφώσει την κατάλληλη εικόνα ως εργοδότης επιλογής για να τα προσελκύουν και
  • έχουν ενσωματώσει στοχευμένες πρακτικές και δράσεις στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής τους.

Στις 30 Μαρτίου η ελληνική κοινότητα του HR θα έχει την ευκαιρία να συμμετάσχει σε ένα συνέδριο αφιερωμένο στις πρόσφατες τάσεις, τα αποτελεσματικότερα εργαλεία και τις στοχευμένες δράσεις και πολιτικές που είναι σε θέση να συμβάλλουν ενεργά σε θετικά αποτελέσματα και στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που συναντούν. Όλες οι διεθνείς τάσεις στον τομέα της Διαχείρισης Ταλέντου καθώς επίσης επιτυχημένες στρατηγικές και πρακτικές από το εξωτερικό και την Ελλάδα θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο του Talent Management Conference που διοργανώνει το HR Professional.

Σας περιμένουμε όλους εκεί!